مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۶۰

تاریخ نظریه:

استعلام

شخصی به بانک مراجعه و مشخصات خود را در پشت چک قید کرده است؛ اما به محض اطلاع از بلامحل بودن از گرفتن گواهی عدم پرداخت خودداری و چک را به دیگری واگذار کرده است و گواهی عدم پرداخت به نام منتقلالیه صادر شده است؛ آیا طبق ماده 11قانون صدور چک مصوب 1355با اصلاحات و الحاقات بعدی ،این شخص حق شکایت کیفری دارد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

با توجه به ماده 11قانون صدور چک اصلاحی » 11/08/1372منظور از دارنده چک در این ماده شخصی است که برای اولین بار برای وصول چک به بانک مراجعه کرده است بانکها مکلفند به محض مراجعه دارنده چک هویت کامل و دقیق او را در پشت چک با ذکر تاریخ قید نمایند« و این امر با صدور گواهینامه عدم پرداخت وجه چک از بانک احراز میشود و لذا در فرض سؤال که شخص »الف« چک را به بانک ارائه داده؛ اما به صدور گواهینامه عدم پرداخت وجه چک منتهی نشده است و متعاقباً چک را به دیگری منتقل کرده است ،این شخص دارنده چک محسوب نمیشود و شخصی که گواهینامه عدم پرداخت به نام وی صادر شده است )منتقلالیه( ،دارنده چک محسوب میشود و حق شکایت کیفری خواهد داشت. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۶۰ مورخ ۱۴۰۱/۰۶/۱۹ | مرکز حقوقی راهبرد