مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۲۹

تاریخ نظریه:

استعلام

در پروندهای شخصی به پرداخت دیه محکوم شده است و پس از قطعیت رأی ،دادخواست اعسار مطرح کرده و به صورت اقساط مبلغ دیه را پرداخت میکند .چنانچه این شخص مبلغ چند قسط را به صورت یکجا پرداخت و درخواست کند به تعداد اقساط پرداختی در ماههای آینده قسطی پرداخت نکند: اولاً ،آیا این درخواست مسموع است؟ ثانیاً ،در صورت پذیرش ،آیا این موضوع مخالف مفاد تبصره یک ماده 11قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394نمیباشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

جناب آقای سنگاری دبیر محترم نشست قضایی دادگستری شهرستان رامسر با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9018/144/707مورخ 1400/12/18به شماره ثبت وارده 1729مورخ ،1400/12/21نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: در فرض سؤال که محکومعلیه بابت اقساط آتی مبالغی را یکجا واریز کرده است؛ اولاً ،دریافت اقساط مذکور از سوی واحد اجرای احکام و پرداخت آن به محکومله فاقد اشکال قانونی است .ثانیاً ،صرف عمل مذکور به معنای تغییر در میزان تمکن محکومعلیه نیست؛ زیرا چه بسا پرداخت این مبالغ ناشی از استقراض و امثال آن باشد .ثالثاً، چنانچه محکومله مدعی است که عمل مذکور قرینهای بر تغییر در میزان تمکن محکومعلیه است ،باید دعوای تعدیل اقساط را مطرح و دادگاه به آن رسیدگی کند و ورود اجرای احکام بدون طرح دعوای مذکور وجهی ندارد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۲۹ مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۳۰ | مرکز حقوقی راهبرد