مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۲۵

تاریخ نظریه:

استعلام

-1با چه شرایطی ثلث یا ربع حقوق و مزایای کارکنان زن بر اساس ماده 96قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356 کسر میشود؟ -2در خصوص وجوهی که جانبازان ،ایثارگران و خانواده شهدا ماهانه از بنیاد شهید دریافت میکنند ،آیا در مقام استیفای محکومبه و در اجرای ماده 96یادشده ،میتوان حسب مورد ثلث یا ربع این وجوه را توقیف کرد یا آنکه وجوه مذکور حقوق تلقی نشده و کل وجه دریافتی این افراد ماهانه قابل توقیف و کسر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

جناب آقای حسینی دادیار محترم شعبه 3اجرای احکام کیفری دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان قم با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9020/10895/3000مورخ 1400/12/19به شماره ثبت وارده 1725مورخ ،1400/12/21نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: -1با توجه به اهمیت حقوق )اعم از مزد و مزایا و (...مستخدمان در تأمین معیشت آنها و ابعاد انسانی ،اجتماعی و اقتصادی آن و ضرورت مصونیت حداقلی آن ،ماده 96قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356به نحو اطلاق ،توقیف و برداشت بیش از ثلث حقوق و مزایای کارکنان موضوع این ماده را منع نموده است و در این خصوص تفاوتی در جنسیت کارکنان قایل نشده است؛ اما وجود زن یا فرزند برای کارکنان مزبور را موجب تسری حمایتهای مذکور به سقف یک چهارم )ربع( نموده است؛ بدیهی است در خصوص قسمت اخیر ،چنانچه کارکنان زن ،فرزند یا فرزندانی داشته باشند که به موجب قوانین تحت تکفل آنها باشند ،از حمایت مزبور )عدم کسر بیش از ربع از حقوق و مزایای ایشان( برخوردار خواهند شد. -2با توجه به عبارت حقوق وظیفه مذکور در تبصره یک ماده 96قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356و با عنایت به اینکه مطابق تبصره 2اصلاحی ) (12/11/1394این ماده ،صرفاً مستمری مددجویان کمیته امداد امام خمینی )ره( و سازمان کشور از شمول ماده یادشده استثنا شده است؛ بنابراین وجوهی که تحت عنوان حقوق یا مستمری به جانبازان ،ایثارگران و خانواده شهدا پرداخت میشود ،مشمول حکم مقرر در ماده 96صدرالذکر است و کسر بیش از یک چهارم یا یک سوم آن )حسب مورد( ممنوع است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۷۲۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۳/۰۳ | مرکز حقوقی راهبرد