استعلام
-1چنانچه متهم در تحقیقات دادسرا حاضر شده و دفاع نماید و در نهایت قرار منع تعقیب دربارهاش صادر شود بعد از صدور
رأی دادگاه میتواند به عنوان معترض ثالث وفق رای وحدت رویه 1400/10/7-818اقامه دعوی کند؟
-2معترض ثالثی که مطابق رأی وحدت رویه 818دادخواست به دادگاه تجدید نظر استان تقدیم کرده است در صورت
استرداد دعوی میتواند مجددا طرح دعوی کند؟ )با لحاظ قسمت اخیر ماده 441قانون آیین دادرسی مدنی(.
پاسخ اداره کل حقوقی
-1پرسش مطرح شده مبهم است ،چنانچه مقصود آن است که متهم صرفاً در دادسرا دفاعیات خود را مطرح کرده و این دفاعیات
منتهی به صدور قرار منع تعقیب وی در دادسرا شده است اما حسب مورد متعاقب اعتراض شاکی و یا دادستان این قرار نقض و
پرونده با قرار جلب به دادرسی در دادگاه مطرح و متهم در این مرحله دفاع نکرده است و رأی دائر بر محکومیت وی صادر شده
است ،صرف عدم دفاع وی در دادگاه موجب نمیگردد تا ذیل عنوان ثالث قرار گیرد و طریق احقاق حق وی در قانون پیش بینی
شده است.
-2مقررات ماده 441قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379منصرف از فرض پرسش
است و مقررات مربوط به اعتراض شخص ثالث در تبصره یک ماده 148قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392با لحاظ رأی
وحدت رویه شماره 818مورخ 7/10/1400و مواد 418 ،417و 420قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور
مدنی مصوب 1379مطابق مقررات مربوط به تقدیم دادخواست ابتدایی )و نه مرحله پژوهشی )تجدید نظر( و فرجام میباشد؛
بنابراین در فرض سؤال بر اساس شقوق مختلف )الف ،ب و ج( ماده 107قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور
مدنی مصوب 1379رفتار میشود و لذا با توجه به عدم مقید بودن طرح دعوای اعتراض شخص ثالث به زمان معین ،جز در مورد
بند »ج« ماده 107قانون اخیرالذکر که قرار سقوط دعوا صادر میشود ،طرح دعوای مجدد از سوی شخص ثالث با رعایت ماده
422این قانون فاقد منع قانونی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه