مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۶۵۵

تاریخ نظریه:

استعلام

در جریان برگزاری مراسم قسامه با موضوع قتل عمدی مرد مسلمان ،تعدادی از حالفین با تاکید بر اینکه شنیده اند الف از سوی بصورت عمدی به قتل رسیده است ،مبادرت به اتیان سوگند نموده اند لیکن به لحاظ نقض دادنامه صادره و انجام دوباره مراسم قسامه بعد از گذشت چندین سال ،همان حالفینی که سابقا اظهار داشته بودند شنیده اند ،این بار با تاکید بر این که یقین دارند که ب اقدام به قتل عمدی الف نموده است ،اقدام به اتیان سوگند نموده اند .حال سوال از این قرار میباشد که آیا سوگند حالفین که سابقاً نه از روی یقین بلکه بر اساس شنیده ها ،مبادرت به اتیان سوگند نموده بودند اکنون و بعد از گذشت چندین سال از قسامه اول ،بصورت قطع یقین اقدام به اتیان سوگند مینمایند ،عتبار دارد یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مستنبط از مواد 339ناظر به 342 ،341 ،340 ،204و 346قانون مجازات اسلامی این است که لازم نیست اداءکننده سوگند ،شاهد ارتکاب جنایت باشد و علم وی به آنچه به آن سوگند یاد میکند )مطابق صدر ماده 340 قانون پیشگفته( کافی است؛ بنابراین آنچه موضوعیت دارد احراز قطع و یقین )علم( و فقدان احتمال تبانی و دیگر شرایط مقرر برای اداءکنندگان سوگند )از جمله موضوع مواد 341 ،340و (342در اجرای قسامه است که تشخیص و احراز اعتبار یا عدم اعتبار سوگند اداءکنندگان ،امری موضوعی و بر عهده مقام قضایی ذیربط است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۶۵۵ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۱۷ | مرکز حقوقی راهبرد