استعلام
در صورتی که در محل وقوع جرم دوربین مداربسته منصوب باشد و مالک با هر انگیزهای از ارائه تصاویر امتناع
نماید و از طرفی احراز و انتساب بزه منوط به بازبینی تصاویر باشد ،آیا راهکار قانونی جهت الزام شخص به ارائه
تصاویر یا توقیف دستگاه وجود دارد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
مستفاد از اصل 22قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و مواد 147 ،4 ،2و 148قانون آیین دادرسی کیفری
مصوب 1392این است که »حدود اختیار قانونی مقام تحقیق« در توقیف اشیاء و اموال ،ناظر به توقیف اموال و
اشیاء مرتبط با جرم است و اموال غیر مرتبط با جرم نظیر دوربین منصوب در محل درگیری که متعلق به شخص
ثالث است ،از قلمرو شمول »دستور توقیف« مذکور در ماده 147این قانون خارج است .ضمناً چنانچه به تشخیص
مقام قضایی ،حضور یا تحقیق از شخص ثالث )مالک دوربین( به عنوان شاهد یا مطلع ضرورت داشته باشد ،در
راستای ماده 204قانون یادشده احضار میشود .قابل ذکر است مقامات و مأموران مذکور در ماده 153قانون
آیین دادرسی کیفری مکلفند اسباب ،ادله و اطلاعات راجع به جرم را به درخواست مراجع قضایی در دسترس آنان
قرار دهند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه