استعلام
چنانچه محکوم علیه زندانی که به قصاص چشم محکوم گردیده است و اجرای حکم نیز به جهت رعایت تساوی
و غیره با کمک متخصصین چشم و در درمانگاههای چشم پزشکی انجام میگردد چنانچه اشخاص و مراکز مذکور
از این اقدام خودداری نمایند آیا با این وصف ،قصاص قابلیت تبدیل به دیه را پیدا میکند ؟در این صورت به چه
استنادی؟
پاسخ اداره کل حقوقی
چنانچه حکم قصاص عضو )چشم( با وجود شرایط مقرر در قصاص به تقاضای مجنیعلیه یا ولی او صادر و قطعی
شده باشد قاضی اجرای احکام کیفری طبق مواد 76تا 97آییننامه نحوه اجرای احکام حدود ،سلب حیات ،قطع
عضو ،قصاص نفس و عضو ...مصوب 27/3/1398اقدام میکند و تمهیدات لازم جهت اجرای حکم از حیث
حضور کادر پزشکی و تجهیزات مورد نیاز که در ماده 84این آییننامه تصریح شده است را فراهم میآورد ،عدم
همکاری مراکز پزشکی به شرحی که در استعلام آمده است موجب تبدیل قصاص عضو به دیه نیست و فقط در
صورت شمول ماده 404قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و نیز در اجرای ماده 347این قانون )مصالحه
مجنیعلیه و جانی( تبدیل قصاص به دیه ممکن است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه