مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۹۴

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا عدم حضور هر یک از طرفین پرونده در رأس ساعت مقرر در اخطاریه ارسالی بابت رسیدگی ،مانع تشکیل جلسه در رأس ساعت مقرر و اعلام ختم جلسه پیش از اتمام وقت است یا آنکه نمیتوان پیش از اتمام وقت در نظر گرفته شده برای آن جلسه ،ختم جلسه را اعلام کرد؛ به عنوان مثال ،چنانچه وقت جلسه دادرسی از ساعت 9تا 9و 30دقیقه در نظر گرفته شود و خواهان رأس ساعت 9در شعبه حضور پیدا کند؛ اما با گذشت مدت زمان عرفی ،خوانده حاضر نشود و اظهارات خواهان اخذ و در ساعت 9و 20دقیقه به پایان برسد ،آیا میتوان ختم جلسه را اعلام کرد یا آنکه باید تا پایان وقت در نظر گرفته شده جهت حضور خوانده از اعلام ختم جلسه خودداری کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

صرفنظر از آنکه دادگاه باید حضور اصحاب دعوا و وکلای آنها و دیگر مرتبطین پرونده در رأس ساعت مشخصی را ابلاغ کند و تعیین زمان تقریبی برای رسیدگی صرفاً از سوی دفتر دادگاه و به منظور تدبیر و تنظیم اوقات رسیدگی و تعداد پروندههای قابل طرح در هر روز صورت میگیرد و نباید میان این دو خلط شود ،نظر به اینکه مطابق ماده 64قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379وقت رسیدگی که به اصحاب دعوا ابلاغ میشود شامل ساعت ،روز ،ماه و سال است و مدت جلسه رسیدگی با توجه به مذاکرات و تحقیقات دادگاه مشخص میشود؛ لذا اشخاصی که برای جلسه رسیدگی دعوت میشوند ،باید در ساعت مقرر حاضر شوند .وفق ماده 95این قانون عدم حضور هر یک از اصحاب دعوا یا وکیل آنان مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست .در اینصورت دادگاه پس از انتظار وقت کافی و متعارف، جلسه رسیدگی را آغاز و با استماع دفاعیات حاضران ،در صورت احراز کفایت مذاکرات ختم جلسه را اعلام و مطابق ماده 104قانون یادشده اتخاذ تصمیم میکند و حضور بعدی طرف پس از سپری شدن زمان متعارف یادشده و اخذ اظهارات طرف مقابل مؤثر در مقام نیست. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۹۴ مورخ ۱۴۰۱/۰۵/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد