استعلام
چنانچه فردی به استرداد سند عادی غیر مالی )قرارداد منعقده( محکوم شود؛ اما از اجرای رأی خودداری کند ،آیا امکان
صدور دستور جلب محکومعلیه به استناد ماده 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1394امکانپذیر است؟
در صورتی که امکان جلب وجود ندارد ،با توجه به عدم ارائه سند عادی توسط محکومعلیه ،راهکار چیست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای پیرسرایی
رئیس محترم حوزه قضایی بخش کهریزک
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9001/210/58مورخ 1400/11/24به شماره ثبت وارده 1593مورخ
،1400/11/25نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
الف -اولاً ،با توجه به مواد 1و 3قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب ،1394بازداشت و حبس محکومینی
که به پرداخت مالی به نفع محکومله محکوم شده باشند ،مشمول این قانون است؛ بنابراین محکومینی که به استرداد سند
محکوم شده¬اند ،از شمول ماده 3این قانون خارجاند.
ثانیاً ،به طور کلی در فرضی که محکومبه ،انجام عمل معینی است که محکومعلیه از انجام آن امتناع می-کند و انجام
عمل توسط شخص دیگری نیز ممکن نباشد ،دادگاه مطابق تبصره ذیل ماده 47قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356
که به ماده 729قانون آیین دادرسی مدنی مصوب 1318ارجاع داده است ،عمل می¬کند؛ زیرا هرچند قانون مذکور از
جمله ماده 729آن نسخ شده است؛ اما در تبصره یادشده از حیث رعایت اختصار در قانوننویسی به ماده 729آن قانون
ارجاع داده و مفاد ماده را در متن تبصره ذکر نکرده است.
ثالثاً ،در فرض سؤال که محکومعلیه از استرداد سند غیر مالی )قرارداد بین طرفین( امتناع میکند ،چنانچه احراز شود اسناد
و مدارک تلف شده است و یا به آنها دسترسی نیست ،برابر ملاک ذیل ماده 46قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356
خسارت تعیین میشود؛ وگرنه با استناد به ملاک تبصره ماده 47این قانون اقدام میشود.
ب -ارائه راهکار در خصوص مشکلات اجرایی خارج از وظایف اداره کل حقوقی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه