استعلام
وفق ماده 3آییننامه مربوط به شرایط و طرز استفاده از خانههای سازمانی مصوب 19/10/1363هیأت وزیران
حداکثر مدت استفاده از خانههای سازمانی پنج سال است .با عنایت به استفاده از واژه »حداکثر« ،قرارداد تنظیمی
میتواند از یک سال یا کمتر تا حداکثر پنج سال را شامل شود.
با عنایت به ماده 6قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ،1400مدت زمان استفاده از منازل سازمانی
برای خانوادههای دارای سه فرزند و بیشتر ،حداقل دو برابر سکونت سایرین است .با عنایت به مراتب فوق حداقل
مدت زمان استفاده از منزل سازمانی یک خانواده با سه فرزند یا بیشتر چند سال است؟ به عبارت دیگر ،آیا میتوان
از یک سو با توجه به رویکرد قانونگذار در قانون اخیرالذکر که جنبه آمرانه و حمایتی داشته و در راستای منویات
مقام معظم رهبری است و از سوی دیگر با توجه به امکانات و رویه موجود در استفاده از منازل سازمانی در
ادارات مختلف دولتی که پنج سال سکونت را برای مستأجرین لحاظ میکنند ،حداقل مقرر در ماده 6را ده ساله
آغاز کرد؟ در خصوص کارکنان قوه قضاییه در ماده 6دستورالعمل ساماندهی نحوه استفاده از خانههای سازمانی
قوه قضاییه مصوب 27/7/1399معاون مالی ،پشتیبانی و امور عمرانی قوه قضاییه حداکثر مدت استفاده سه سال
ذکر شده است؛ آیا در راستای ماده 6قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ،1400حداقل مدت
سکونت کارکنان قوه قضاییه باید وفق آییننامه صدرالذکر با توجه به اولویت آییننامه بر دستورالعمل لحاظ شود
یا باید بر اساس دستورالعمل اخیرالذکر محاسبه شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1حکم ماده 6قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب 1399در مقام برخورداری خانوادههای دارای
سه فرزند و بیشتر از امتیاز استفاده از منزل سازمانی ،حداقل به میزان دو برابر سایرین است؛ بنابراین حداقل مدت
زمان مذکور در ماده 6قانون فوقالذکر حسب مورد با لحاظ مواد 2و 3آییننامه موضوع ماده 2قانون نحوه
استفاده از خانههای سازمانی مصوب 1346با اصلاحات و الحاقات بعدی موسوم به آییننامه مربوط به شرایط و
طرز استفاده از خانههای سازمانی مصوب 19/10/1363هیأت وزیران تعیین میشود .بنا به مراتب فوق ،به
عنوان مثال چنانچه مدت زمان استفاده سایرین از منازل سازمانی حسب مورد سه و یا پنج سال باشد ،حداقل
استفاده برای افراد مشمول ماده 6قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ،1399شش و یا ده سال است
و یا چنانچه مدت استفاده سایرین با لحاظ حکم مقرر در ذیل ماده 3آییننامه ،هشت سال باشد ،برای افراد مشمول
ماده 6که دیگر شرایط حکم مقرر در ذیل ماده 3اخیرالذکر را دارند ،شانزده سال تعیین میشود.
-2با توجه به ماده » 2دستورالعمل نحوه استعلام حقوقی و پاسخ به آن در قوه قضاییه« و با عنایت به عدم انتشار
دستورالعمل موضوع استعلام در روزنامه رسمی ،پاسخ به این سؤال منتفی است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه