مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۷۸

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا فروش کل ماترک زوج نسبت به آن دارای حق است و با لحاظ ماده 948قانون مدنی ) مصوب 11/ 6 ( 1387/با وجود شرایطی امکان استیفاء حق از عین اموال وجود دارد ،بدون اجازه زوجه یا قائم مقام قانونی وی می تواند با فرض وجود رکن معنوی مصداق فروش مال غیر باشد یا خیر؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق ماده 946قانون مدنی )اصلاحی (1387زوجه در صورت فرزنددار بودن زوج ،یک هشتم از عین اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیر منقول اعم از عرصه و اعیان ارث میبرد و در صورتیکه زوج هیچ فرزندی نداشته باشد سهم زوجه یک چهارم از کلیه اموال به ترتیب فوق میباشد؛ بنابراین اگر سایر ورثه با سوءنیت و بدون رضایت زوجه نسبت به فروش »اموال منقول« اقدام کنند ،رفتار آنها به میزان سهم زوجه از این اموال میتواند یکی از مصادیق بزه موضوع ماده یک قانون مجازات راجع به انتقال مال غیر مصوب 1308تلقی شود ولی در خصوص اموال غیر منقول ،چنانچه سایر ورثه بدون رضایت زوجه نسبت به فروش اموال غیر منقول اقدام کنند موضوع از مصادیق بزه انتقال مال غیر محسوب نمیشود؛ زیرا زوجه »از قیمت اموال غیر منقول« اعم از عرصه و اعیان ارث میبرد و تا زمانیکه زوجه در اجرای مقررات ماده ) 948اصلاحی (1387قانون مدنی مالک عین و عرصه اموال غیر منقول نشده است فقط به میزانی که اعلام شد مالک قیمت آن است و در صورت فروش این اموال میتواند سهم خود را از مبلغ حاصل از فروش ،از ورثه مطالبه کند/. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۷۸ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۳ | مرکز حقوقی راهبرد