مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۷

تاریخ نظریه:

استعلام

در فرض محکومیت متهم به جرم یا به صورت تام آیا دادگاه تکلیفی در استرداد سایر اسناد تعهدآوری که هنوز روی آن اقدام نشده و بابت قرارداد ربوی اخذ شده دارد یا خیر؟ به عبارت دیگر متعلق بزه ربا صرفاً زیادتی است که تا زمان صدور قرار جلب به دادرسی توسط ربا گیرنده اخذ شده می باشد یا باید سایر اسناد و مدارک مالی اخذ شده نیز لحاظ گردد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق ماده 148قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392و تبصره 1آن ،دادگاه باید ضمن صدور رأی نسبت به استرداد ،ضبط یا معدوم کردن اشیاء و اموالی که دلیل یا وسیله جرم بوده ،از جرم تحصیل شده و ...تعیین تکلیف کند؛ بنابراین در فرض استعلام ،دادگاه مکلف است ضمن صدور رأی ،نسبت به کلیه اسناد تعهدآوری که به عنوان »ربا« از »ربادهنده« اخذ شده است اتخاذ تصمیم کند هر چند وجه این اسناد وصول نشده باشد. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۵۷ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۰۹ | مرکز حقوقی راهبرد