استعلام
آیا تحقق بزه ربا به صورت تام مشروط به دریافت زیادت است یا با توجه به متن ماده 559تعزیرات قانون
مجازات اسلامی که هر نوع توافق را ربا دانسته است میتوان به صرف وجود توافق و انعقاد قرارداد ربوی اعم از
کتبی یا شفاهی )در صورت احراز( قبل از دریافت زیادت به صورت عملی تحقق ربا را پذیرفت؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به تعریف ربا در فقه و قانون ،تا زمانی که وجه اضافی دریافت نشود ،اصولاً ربا محقق نمیشود و صرف
تعهد و یا توافق به اینکه شخص وجهی را در قبال اخذ وجه اضافی به دیگری بدهد ،مشمول ماده 595قانون
مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375نیست و تشخیص مصداق حسب مورد بر عهده مرجع رسیدگی کننده
است.
دکتر روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه