استعلام
-1آیا جرم ربا از لحاظ قواعد مرور زمان مستمر محسوب میگردد؟
-2چنانچه فردی سابقاً تحت عنوان شروع به ربا محکوم شده باشد و پس از صدور حکم محکومیت ،مبادرت
به وصول وجه اسناد تعهدآوری کند که در این راستا اخذ نموده است ،با عنایت به اینکه بخشی از رفتار
ارتکابی سابقاً موضوع حکم واقع شده است ،آیا مجدد تحت عنوان بزه ربا به نحو تام قابل تعقیب است؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1جرم ربا موضوع ماده 595قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375از جمله جرایم آنی است و از
حیث مبدأ احتساب مرور زمان ،حسب مورد تابع مرور زمان موضوع مواد 105و 107قانون مجازات اسلامی
مصوب 1392است.
-2در فرضی که محکوم پس از محکومیت بابت شروع به جرم ربا ،وجه اسناد تعهدآوری را که در راستای
وقوع جرم اخذ کرده است وصول کند ،از آنجا که وصول وجه این اسناد جزء آخر رکن مادی جرم و نتیجه
رفتار مجرمانه است؛ مرتکب بابت ارتکاب جرم تام ربا تعقیب و محاکمه میشود و در صورت صدور حکم بر
محکومیت وی ،چنانچه قبلاً در همین رابطه به اتهام شروع به جرم ربا محکومیت یافته باشد ،موضوع از جهات
اعاده دادرسی خواهد بود.