استعلام
الف -با توجه به قسمت ذیل ماده 515قانون آیین دادرسی مدنی آیا مطالبه خسارت ناشی از دادرسیاز ناحیه
خوانده مستلزم طرح دعوی میباشد یا این که خوانده میتواند در جریان رسیدگی به دعوی اصلی چنین خسارتی
را مطالبه نماید؟
ب -با توجه به قیود »عمدا «و» با علم به غیر حق بودن « در همان ماده در خصوص مطالبه خسارت ناشی از
دادرسی از ناحیه خوانده آیا دادگاه صرفاً در صورتیکه این قیود را احراز نماید می تواند خواهان دعوی اصلی را
محکوم به پرداخت نماید و یا اینکه مطابق با عمومات و قواعد مسئولیت مدنی با صدور رای بر علیه خواهان و
له خوانده اعم از حکم یا قرار خوانده میتواند خسارت ناشی از دادرسی را مطالبه نماید؟
پاسخ اداره کل حقوقی
رسیدگی به ادعای خوانده بر مطالبه خسارت از خواهان به استناد قسمت دوم ماده 515قانون آیین دادرسی
دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379؛ صرف ًا ناظر بر خساراتی است که عمداً از طرف خواهان
با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده است و نیازی به تقدیم دادخواست و پرداخت هزینه دادرسی
ندارد و دادگاه میتواند در ذیل همان رأی بر بطلان دعوای خواهان ،وی را به پرداخت خسارات مذکور در حق
خوانده محکوم کند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه