مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۴۵۳

تاریخ نظریه:

استعلام

-1آیا احکام مستند به سوگند تکمیلی و استظهاری قابل فرجام یا تجدید نظر است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،احکام صادره از دادگاه بدوی که قابل درخواست تجدید نظر است و احکام مستثنای از آن ،در ماده 331 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379و تبصره این ماده احصاء شده است و احکام مستند به سوگند از جمله آن مستثنیات نیست و با توجه به آمره بودن مقرره فوقالذکر ،نمیتوان با استفاده از ملاک بند 3ماده 369این قانون که مربوط به مرحله فرجامخواهی است ،حکم مقرر در این ماده را به مرحله تجدید نظرخواهی نیز تسری داد؛ زیرا موجب محرومیت محکومعلیه بدوی از دسترسی به یک مرحله دادرسی میشود که نص قانونی در این خصوص وجود ندارد؛ بنابراین ،احکام بدوی هرچند مستند به سوگند صادر شده باشند ،در صورتی که وفق مقررات ماده 331قانون یادشده قابل درخواست تجدید نظر باشند ،قابل رسیدگی در مرجع تجدید نظر خواهند بود. ثانیاً ،وفق بند 3ماده 369قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب » ،1379احکام مستند به سوگند که قاطع دعوا باشد« قابل رسیدگی فرجامی نخواهد بود؛ بنابراین سوگند استظهاری یا تکمیلی موجب محرومیت از فرجامخواهی نخواهد بود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۴۵۳ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۲۸ | مرکز حقوقی راهبرد