استعلام
.1اگر ولی قهوی دادخواست تغییر نام فرزندش را به طرفیت ثبت احوال مربوطه مطرح نماید ،اما نام فرزندش را به عنوان
خواهان در دادخواست قید ننمایدو صرفاً خود در جایگاه خواهان قرار گیرد ،آیا دعوا قابلیت است استماع دارد یا خیر ؟
.2اگر مادر طفل مطالبه نفقه فرزندش را بنماید ) به طرفیت همسرش( اما نام فرزندش را به عنوان خواهان قید ننماید آیا
دعوا قابلیت استماع دارد یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای فتحی
رئیس محترم کل دادگاههای عمومی و انقلاب شهرکرد
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 1749/720مورخ 1400/10/11به شماره ثبت وارده 1358مورخ
،1400/10/11نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
-1در فرضی که ولی قهری با ادعای تضییع حق تعیین نام موضوع ماده 20قانون ثبت احوال مصوب 1355با
اصلاحات بعدی ناظر بر ماده 16همان قانون ،اقامه دعوا کرده باشد ،این دعوا به نمایندگی از سوی مولیعلیه تلقی
نمیشود و ولی قهری باید در ستون مربوط به خواهان ،نام خود را درج کند؛ اما در دیگر مواردی که ولی قهری
بدون ادعای تضییع حق یادشده دعوایی با عنوان الزام اداره ثبت به تغییر نام فرزندش را مطرح کرده است ،دعوا
از آنجا که ولی قهری به نمایندگی از مولیعلیه اقدام میکند ،میبایست در ستونهای مربوط حسب مورد نام
مولیعلیه را به عنوان خواهان و نام خود را به عنوان نماینده قانونی درج کند.
-2در دعاوی مربوط به مطالبه نفقه فرزند از سوی مادر به طرفیت پدر ،مادر به نمایندگی از فرزند خود اقدام
میکند و در دادخواست باید به این موضوع تصریح شود؛ اما در فرضی که مادر بنا به ضرورت و با استیذان قبلی
از پدر و یا مجوز صادره از مرجع قضایی صالح نفقه فرزند را پرداخت کرده باشد و الزام پدر به پرداخت هزینههای
انجام شده را درخواست کند ،خود وی اصیل در دعوا تلقی میشود
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه