مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۳۵۵

تاریخ نظریه:

استعلام

وفق ماده 10قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب 1399آزار و سوء استفاده جنسی از طفل یا نوجوان جرم قلمداد شده است در بیان مصادیق ،به آزار جنسی و سایر آزارهای جنسی غیر تماسی اشاره شده است .با توجه به بند »ت« ماده یک قانون مذکور که سوء رفتار را اعم از آزار جنسی توهین یا تهدید قلمداد کرده است ،آیا توهین به اطفال نیز مصداق آزار جنسی غیر تماسی است یا میبایست وفق ماده 608قانون مجازات اسلامی کتاب تعزیرات در صورتی که در اماکن عمومی یا معابر نباشد ،متهم را مجازات کرد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

منظور از رفتار جنسی غیر تماسی ،رفتارهایی است که بدون تماس فیزیکی با مخاطب ،به قصد التذاذ از وی یا آزار جنسی او انجام میگیرد ،در حالیکه توهین به معنای به کار بردن الفاظ یا ارتکاب اعمالی است که با لحاظ عرف جامعه و با در نظرگرفتن شرایط زمانی و مکانی وموقعیت اشخاص و دیگر اوضاع و احوال موجود موجب تخفیف یا تحقیر مخاطب شود؛ بنا به مراتب فوق و با لحاظ آنکه در بند »ت« ماده 1قانون حمایت از اطفال و نوجوانان مصوب ،1399آزار جنسی و توهین به عنوان دو رفتار مجرمانه جداگانه ذکر شده است .در فرض سؤال چنانچه رفتار مجرمانه به گونهای باشد که با قصد التذاذ یا آزار جنسی مخاطب انجام نگرفته باشد از شمول مقررات ماده 10قانون یادشده خارج است و در صورت وجود سایر شرایط قانونی ،مشمول ماده 608 قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375خواهد بود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۳۵۵ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۴ | مرکز حقوقی راهبرد