استعلام
در مواردی که زوجه وکالت بلاعزل برای اجرای صیغه طلاق دارد و زوجه وکیل مع الواسطه از طرف همسرش
نگرفته است و همسرش نیز در جلسه حاضر نشده است .آیا زوجه می تواند به استناد وکالت مزبور به صورت
یک طرفه بدین صورت که دادگاه پس از ارجاع امر به داوری و اتمام روند پرونده ،حکم به احراز وکالت
نامه مذکور به اجرای صیغه طلاق را صادر نماید یا خیر؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،در فرضی که زوجه وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ کرده است ،به لحاظ آنکه
به موجب ماده 33قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ،1379وکیل حاضر
در دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقررگردیده ،به علاوه از
حیث اصول دادرسی ،یک شخص نمیتواند هم طرحکننده دعوی و هم در قبال آن پاسخگو باشد؛ لذا در فرض
مذکور در صورتی که در وکالتنامه تنظیمی ،وکالت با حق توکیل به غیر باشد ،زوجه با تفویض وکالت اعطایی
از سوی زوج به وکیل دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده ،میتواند دادخواست طلاق تقدیم کند.
موردی که زوجه به استناد تحقق شرایط اعمال وکالت متقاضی طلاق است ،متفاوت از موارد صدور حکم
طلاق است و این نوع درخواست در واقع اعمال حق زوج است که با وکالت زوجه صورت میگیرد .لذا دادگاه
علاوه بر احراز شرایط اعمال وکالت ،گواهی عدم امکان سازش نیز صادر میکند و مدت اعتبار این گواهی
همان است که در ماده 34قانون حمایت خانواده مصوب 1391معین شده است.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه