مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۳۲۶

تاریخ نظریه:

استعلام

-18اگر سهمالارث محکومٌعلیه از یک باب منزل مسکونی که به صورت مشاع است ،توقیف شود و محکومٌعلیه مدعی شود که در منزل مذکور سکونت دارد و مدعی مشمول مستثنیات دین برای ملک شود ،آیا منزل مذکور جزء مستثنیات تلقی میشود؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،مقصود از منزل مسکونی مذکور در بند »الف« ماده 24قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ،1394 منزلی است که عرفاً محل سکونت محکومعلیه تلقی شود و تشخیص مصداق به عهده مرجع قضایی مربوط است. ثانیاً ،با عنایت به اینکه منزلی که عرفاً محل سکونت محکومعلیه باشد ،از مستثنیات دین است ،در فرض سؤال، چنانچه سهمالارث محکومعلیه عرفاً در شأن او باشد ،جزء مستثنیات دین است؛ اما اگر سهمالارث وی عرفاً بیش از نیاز و شأن او در حالت اعسارش باشد ،مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی خارج از مستثنیات است و محکومبه از محل آن قابل مطالبه است و تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی مربوط است. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۳۲۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۳ | مرکز حقوقی راهبرد