استعلام
آیا شرکتهای تعاونی مسکن تولیدی و شرکتهای تعاونی مسکن توزیعی ،شرکت تجاری محسوب میشوند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
اولاً ،هرچند به موجب ماده 4قانون تجارت مصوب ،1311معاملات غیرمنقول ،تجارتی محسوب نمیشوند؛ اما
با عنایت به ماده 5قانون تملک آپارتمانها مصوب 1343با اصلاحات و الحاقات بعدی ،انواع شرکتهای موضوع
ماده 20قانون تجارت مصوب 1311و از جمله شرکتهای تعاونی مسکن که موضوع فعالیت آنها ساختمان
خانه و آپارتمان و محل کسب به منظور سکونت یا پیشه یا اجاره یا فروش باشد ،شرکت تجارتی محسوب
میشوند.
ثانیاً ،برابر بند 6ماده 54قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370با اصلاحات و الحاقات
بعدی ،از موارد انحلال شرکتهای تعاونی ،ورشکستگی است و این در حالی است که در زمان تصویب قانون
مذکور ،ورشکستگی مختص به تاجر و شرکتهای تجارتی بوده است.
ثالثاً ،تبصره ماده 28قانون اخیرالذکر به شرکتهای تعاونی و از جمله شرکت تعاونی مسکن ،اجازه داده است به
صادرات و واردات که امری تجاری است ،بپردازند.
بنابراین ،با عنایت به مراتب فوق ،شرکتهای تعاونی مسکن توزیعی و تولیدی ،شرکت تجارتی محسوب میشوند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه