مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۲۷۰

تاریخ نظریه:

استعلام

الف( با توجه به اینکه دایره شمول آییننامه معاملات شهرداری تهران صرف ًا مختص به شهرداریها و شرکتهای تابعه آن بوده و از سوی دیگر ماده 9قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی ،اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 1395و مواد بعدی آن ،آییننامه معاملات شهرداری را نسخ کرده و همچنین قانون یادشده دارای زمان و مدتدار است ،آیا آییننامه معاملات شهرداری تهران دارای اعتبار اجرایی است؟ ب( با عنایت به مفهوم مخالف ماده 39آییننامه معاملات شهرداری تهران مبنی بر اینکه مؤسسات تابعه و وابسته به شهرداری پایتخت که دارای شخصیت حقوقی بوده و به طریق بازرگانی اداره میشوند ،در صورتیکه دارای آییننامه معاملات مخصوص باشند و معاملات خود را طبق مقررات همان آییننامه انجام دهند ،آیا در مورد محل اختصاص بودجه جهت برگزاری تشریفات مناقصات از محل بودجه شهرداری و یا بودجه خود شرکت ،تفاوت است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

الف( با توجه به بند »ب« ماده 3قانون حداکثر استفاده از توان تولید و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 1398مؤسسات عمومی غیر دولتی از حیث ارجاع کار )موضوع بند 2ماده یک و ماده 5همین قانون( مشمول قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383میباشند .آییننامههای معاملات شهرداریها در موضوع موصوف قابل اجرا نبوده و تابع قانون برگزاری مناقصات مصوب 1383میباشند. ب( نظر به آنکه به استناد ماده واحده قانون فهرست نهادها و مؤسسات عمومی غیر دولتی مصوب 1373با اصلاحات و الحاقات بعدی ،سازمانها و شرکتهای تابعه شهرداری که بیش از 50درصد سرمایه و سهام آنها متعلق به شهرداری باشد ،مؤسسه و نهاد عمومی غیر دولتی تلقی میشوند ،تابع آییننامه شهرداری تهران خواهند بود؛ لیکن چنانچه خود دارای آییننامه مخصوص باشند ،باید بر اساس آییننامه خود اقدام کنند و در این موارد نیز به لحاظ محل تأمین بودجه تابع احکام حاکم بر شهرداری خواهد بود. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۲۷۰ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۲۹ | مرکز حقوقی راهبرد