استعلام
-1شخصی محکوم به قصاص شده است و قبل از اجرای حکم ،احدی از اولیای دم فوت نموده و ورثه متوفای
اخیرالذکر صغیر و فاقد ولی قهری میباشند .در چنین مواردی درخواست استیذان از طرف صغار یا اعلام گذشت از
ناحیه آن ها توسط چه کسی انجام می شود؟ آیا قیم می تواند اعلام گذشت کند.یا اینکه مشمول ماده 356قانون
مجازات اسلامی است؟ هر دو فرضی که حکم قصاص قبل از لازمالاجراشدن قانون مجازات اسلامی مصوب 1392
صادر شده باشد یا بعد از آن ،مورد نظر است.
پاسخ اداره کل حقوقی
برابر ماده 348قانون مجازات اسلامی مصوب » 1392حق قصاص به شرح مندرج در این قانون به ارث میرسد«؛
بنابراین در فرض سؤال که پس از صدور حکم قصاص و پیش از اجرای آن ،یکی از اولیای دم فوت کرده است ،ورثه
متوفی با لحاظ حکم مقرر در ماده 351قانون مذکور دارای حق قصاص میباشند و از آنجایی که در فرض سؤال،
میان دارندگان حق قصاص صغیر فاقد ولی قهری وجود دارد ،ریاست محترم قوه قضاییه متعاقب کسب اذن موضوع
ماده 356پیشگفته ،رأساً یا با تفویض اختیار به دادستان مربوط ،نسبت به استیفای حق قصاص از جانب صغیر اقدام
لازم را معمول میدارد و در خصوص فرض سؤال ،تفاوتی وجود ندارد که حکم قصاص قبل از لازمالاجرا شدن قانون
مجازات اسلامی مصوب 1392و یا بعد از آن صادر شده باشد؛ زیرا برابر ماده 347قانون فوقالاشعار ،صاحب حق
قصاص در مرحله اجرا نیز میتواند اجرای قصاص را مطالبه کند و یا نسبت به آن مصالحه و گذشت کند .در این
خصوص در قوانین سابق نیز مقررات مشابه وجود داشته که از جمله ماده 266قانون مجازات اسلامی مصوب 1370
دکتر احمد محمدی باردئی است.
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه