مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۲۲۴

تاریخ نظریه:

استعلام

اگر حضانت طفل به عهده مادر کودک باشد و آن مادر مطلقه شده شوهر نماید حق او در حضانت ساقط می شود حال اگر از شوهر جدید طلاق گرفت آیا حق حضانت برای او قابل اعاده است؟

پاسخ اداره کل حقوقی

قانونگذار در ماده 1168قانون مدنی حضانت طفل را »حق« و »تکلیف« برای والدین قرار داده و در ماده 1169اصلاحی 1382مقرر داشته است »برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا زندگی میکنند مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است«؛ بنا به مراتب فوق و لحاظ آنکه حکم ماده 1170قانون مدنی در مقام تخصیص ماده اخیرالذکر است و با توجه به ضرورت اکتفای به قدر متیقن در استثنائات و لحاظ قاعده فقهی »اذا زال المانع عاد الممنوع« ،در صورت انحلال ازدواج جدید مادر در مدتی که مطابق قانون وی اولویت در حضانت دارد ،حق او بر حضانت اعاده میشود .بدیهی است مرجع رسیدگیکننده در هر حال باید مصلحت کودک مصرح در ماده 45قانون حمایت خانواده مصوب 1391را مد نظر قرار دهد. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۲۲۴ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۰۱ | مرکز حقوقی راهبرد