استعلام
با توجه به ماده 1اق قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ارتشا و کلاهبرداری و بند ت از ماده 127از
قانون مجازات اسلامی مصوب 1392در باب نحوه تعیین تجازات معاون جرم در صورت ارتکاب معاونت در
جرم تعزیری آیا تعیین مجازات جزای نقدی )علاوه بر مجازات حبس تعزیری( برای معاون جرم کلاهبرداری که
معاون از وقوع جرم مالی را تحصیل نکرده و نفع مالی نبرده است صحیح می باشد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به نص ماده 127قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و اطلاق ماده مذکور ،در مواردی که در قانون
برای مباشر جرم ،مجازاتهای متعدد ذکر شده است ،مجازات معاون جرم نیز یک یا دو درجه کمتر از مجازاتهای
مذکور است و از این حیث تفاوتی بین جزای نقدی ثابت و نسبی وجود ندارد .اعتقاد به اینکه در جرایمی نظیر
کلاهبرداری ،ارتشاء و اختلاس ،چون معاون جرم مالی تحصیل نکرده است ،نباید به جزای نقدی محکوم شود،
موجب میشود در جرایمی مانند برخی از مصادیق قاچاق کالا و ارز و پولشویی که جزای نقدی نسبی تنها
مجازات مباشر است ،معاون جرم قابل مجازات نباشد.
روح اله رئیسی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه