استعلام
احتراماً در پی وصول دادخواست اعتراض ثالث اجرایی ،قاضی شورای حل اختلاف اقدام به صدور حکم بر محکومیت
مینماید و متعاقباً مورد تجدید نظر خواهی قرار میگیرد و دادگاه حقوقی )تجدید نظر( به دلایل شکلی ،قرار رد دعوا
صادر میکند .سپس با تقدیم دادخواست مجدد به همان شعبه ،قاضی سابق شورا حکم بر محکومیت صادر میکند و
مجدداً رأی مورد تجدید نظرخواهی قرار میگیرد .با توجه به اینکه قاضی شورای حل اختلاف سابقاً در پرونده اظهار
نظر ماهوی کرده میبایست با صدور قرار امتناع ،از رسیدگی خودداری کند ،لیکن چنین نکرده است ،آیا دادگاه حقوقی
)تجدید نظر( باید مطابق ماده 27قانون شورای حل اختلاف با نقض رأی بدوی شخصاً وارد رسیدگی شود و اظهار
نظر ماهوی کند و رأی صادره قطعی است؛ یا اینکه به جهت رعایت حقوق اصحاب دعوا با نقض رأی بدوی شورای
حل اختلاف ،پرونده را جهت رسیدگی و ارجاع به نظر ریاست شورای حل اختلاف و ریاست دادگستری ارسال کند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
برابر ماده 27قانون شوراهای حل اختلاف مصوب ،1394چنانچه مرجع تجدید نظر ،آراء صادره را نقض کند،
رأساً مبادرت به صدور رأی مینماید .مقصود از »آراء« اعم از حکم یا قرار است .این حکم خاصی است که
مقنن برای تجدید نظر از آراء شوراهای حل اختلاف مقرر کرده است؛ در نتیجه دادگاه عمومی در مقام رسیدگی
تجدید نظری نسبت به حکم صادره از شورای حل اختلاف ،در صورت نقض ،رأساً رسیدگی ماهوی و انشاء
رأی میکند و اینکه حکم صادره به کدامین جهت نقض میشود ،مؤثر در مقام نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه