استعلام
در پروندهای مالک آپارتمان در طبقه پایین به مالک آپارتمان در طبقه بالا اعلام مینماید که مجرای لوله فاضلاب
طبقه بالا معیوب بوده و امکان وقوع خسارت برای طبقات زیرین را دارد .لکن مالک طبقه بالا اعلام مینماید
اقدام به تعمیر نمیکنم و هیچگونه اقدامی از سوی ایشان انجام نمیگردد و موجب بروز خسارت به طبقه پایین
میشود .حال در فرض مسئله ،آیا امکان طرح شکایت کیفری تخریب مسموع میباشد؟ یا به طور کلی بزه تخریب
با ترک فعل محقق میگردد؟
پاسخ اداره کل حقوقی
ماده 677قانون مجازات اسلامی با استفاده از عبارات »تخریب نماید«» ،تلف نماید« و »از کار اندازد« که همگی
از وقوع فعل مثبت مادی از سوی مرتکب حکایت دارد ،تدوین شده است و بدیهی است که »تخریب شدن« یا
»تلف شدن« با »تخریب کردن« و »تلف کردن« تفاوت دارد» .تخریب شدن« ،با ترک فعل نیز محقق میشود؛ اما
»تخریب کردن« ،صرفاً با فعل مثبت واقع میشود؛ بنابراین در فرض سؤال ،چنانچه بعد از علم و اطلاع متصرف
طبقه بالا ،وی با سوءنیت و با قصد تخریب ،شیر آب را باز کند و موجب تخریب شود ،بزه موضوع ماده 677
قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب 1375قابل تحقق است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه