استعلام
-1نظر به اینکه بانکها به دلیل عدم ثبت چک در سامانه صیاد از صدور گواهی عدم پرداخت آن امتناع میکندد ،آیا
رسیدگی به دعوای مطالبه وجه چک )مطابق سند عادی( بدون ضمیمه بودن گواهی عدم پرداخت امکانپذیر است؟
-2تکلیف چکهای غیر صیادی چیست؟ آیا بعد از تاریخ ،1401/1/14این چکها اوصاف سند تجاری را دارند یا به
عنوان سند عادی محسوب میشوند؟ آیا بانکها میتوانند بر اساس این قبیل چکها گواهی عدم پرداخت صادر کنند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
-1در فرضی که بانک در اجرای مقررات ماده 21مکرر قانون اصلاح قانون صدور چک و تبصره یک آن )الحاقی
(13/8/1397و با لحاظ اصلاحیه مصوب ،29/1/1400به دلیل عدم ثبت چک در سامانه صیاد از پرداخت وجه چک
و صدور گواهی عدم پرداخت خودداری و دارنده وجه چک مذکور را با تقدیم دادخواست بدون انضمام گواهی عدم
پرداخت مطالبه میکند؛ از آنجا که سند مذکور به عنوان سند عادی و غیر تجاری محسوب میشود ،وجه آن وفق مقررات
قانون مدنی قابل مطالبه است و رسیدگی به چنین دعوایی برابر مقررات قانون مدنی با منع قانونی مواجه نیست.
-2اولاً ،برابر ماده 6اصلاحی قانون اصلاح قانون صدور چک مصوب ،29/1/1400مهلت مقرر در ماده 6قانون اصلاح
قانون صدور چک مصوب 1397در خصوص مدت اعتبار چکهای سابق )حداکثر سه سال از زمان دریافت دستهچک(
حذف شده است .ثانیاً ،وفق تبصره یک اصلاحی قانون صدور چک مصوب 29/1/1400چکهای صادرشده از
دستهچکهایی که تاریخ ارائه آن دستهچکها پیش از زمان مذکور در این تبصره است ،تابع قانون زمان ارائه دستهچک
است و بانکها بدون نیاز به ثبت آن در سامانه صیاد نسبت به پرداخت وجه چک اقدام میکنند؛ بنابراین چکهای غیر
صیادی در فرض سؤال وفق مقررات قانون تجارت و تبصره یک اصلاحی ماده 21مکرر قانون صدور چک )اصلاحی
،(29/1/1400به عنوان چک )نه سند عادی( معتبر است و در فرض فقدان و یا کسر موجودی بانک مکلف به صدور
دکتر احمد محمدی باردئی گواهی عدم پرداخت است.
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه