مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۱۵۱

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا شرکتهای تعاونی مسکن ادارات تجارتی محسوب میشوند یا غیر تجاری؟

پاسخ اداره کل حقوقی

اولاً ،وفق بند 7ماده 20قانون تجارت مصوب ،1311شرکتهای تعاونی تولید و مصرف ،به طور علیالاطلاق در عداد شرکتهای تجارتی آمدهاند و مطابق بند 2ماده 18قانون شرکتهای تعاونی مصوب 1350با اصلاحات و الحاقات بعدی ،تعاونی مسکن در رشته شرکتهای تعاونی مصرف قرار گرفته است.. ثانیاً ،هرچند به موجب ماده 4قانون تجارت مصوب ،1311معاملات غیرمنقول ،تجارتی محسوب نمیشوند؛ امابا عنایت به ماده 5قانون تملک آپارتمانها مصوب 1343با اصلاحات و الحاقات بعدی ،انواع شرکتهای موضوع ماده 20قانون تجارت و از جمله شرکتهای تعاونی مسکن که موضوع فعالیت آنها ساختمان خانه و آپارتمان و محل کسب به منظور سکونت یا پیشه یا اجاره یا فروش باشد ،شرکت تجارتی محسوب میشوند. ثالثاً ،برابر بند 6ماده 54قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370با اصلاحات و الحاقات بعدی ،از موارد انحلال شرکتهای تعاونی ،ورشکستگی است و این در حالی است که در زمان تصویب قانون مذکور ،ورشکستگی مختص به تاجر و شرکتهای تجارتی بوده است. رابعاً ،تبصره ماده 28قانون اخیرالذکر به شرکتهای تعاونی و از جمله شرکت تعاونی مسکن ،اجازه داده است به صادرات و واردات که امری تجاری است ،بپردازند. بنابراین ،با عنایت به مراتب فوق ،شرکتهای تعاونی مسکن ادارات ،شرکت تجارتی محسوب میشوند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۱۵۱ مورخ ۱۴۰۱/۰۱/۳۱ | مرکز حقوقی راهبرد