مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۱۱

تاریخ نظریه:

استعلام

در پروندههای جنایی موضوع قتل عمد ،آیا پزشکی قانونی میتواند بدون کالبدگشایی علت فوت را اعلام کند؟

پاسخ اداره کل حقوقی

مطابق تبصره یک ماده یک قانون تشکیل سازمان نظام پزشکی مصوب »1372اظهار نظر پزشکیقانونی باید مستدل ،روشن و متضمن شرح مشهودات و معاینات و مبتنی بر مدارک و ملاحظات علمی و آزمایشگاهی و با استفاده از روشهای جدید و نتیجهگیری کافی باشد« .بنابراین در مواردی که از طرف مرجع قضایی تعیین علت فوت از پزشکی قانونی درخواست شود ،اگر تعیین علت فوت حسب نظر این مرجع بدون انجام کالبدشکافی ممکن باشد ،مطابق تبصره یک ماده پیشگفته علت فوت اعلام میشود .بدیهی است نظر پزشکی قانونی همانند سایر نظرات کارشناسان و اهل خبره ،هرگاه بر خلاف اوضاع و احوال مسلم نباشد معتبر است و به استناد تبصره ماده 211قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و مواد 165و 166قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392برای مرجع قضایی طریقیت دارد و در هر حال تشخیص نهایی با قاضی رسیدگی کننده است. دکتر احمد محمدی باردئی معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۱۱ مورخ ۱۴۰۰/۰۳/۰۸ | مرکز حقوقی راهبرد