استعلام
به موجب ماده 39قانون اجرای احکام مدنی مصوب 1356در صورتی حکمی بر اثر فسخ ،نقض ،یا اعاده دادرسی
به موجب حکم نهایی بلااثر شود ،عملیات اجرایی به حالت قبل از اجرا بر میگردد .در صورتی که محکومبه عین
معین بوده و استرداد آن ممکن نباشد ،دادورز یا مأمور اجرا مثل یا قیمت آن را وصول مینماید.
پرسش این است که جهت وصول قیمت ،چه زمانی مدنظر قانونگذار بوده است؟ آیا قیمت زمان اجرای حکم که
بعدا نقض شده است ،باید وصول شود یا قیمت زمان اعاده به حالت قبل؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که در اجرای ماده 39قانون اجرای احکام مدنی مصوب ،1356عین اموال وجود ندارد و امکان
اعاده عین اموال یا مثل آنها نیست ،قیمت روز زمان اعاده اموال وفق تشریفات مقرر در ماده 46قانون مذکور
تعیین و پرداخت میشود؛ نه قیمت روز اجرای حکم که نقض شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه