مرکز حقوقی راهبردوابسته به اندیشکده راهبرد اقتصاد
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۰۹۶

تاریخ نظریه:

استعلام

آیا بزه عدم ثبت واقعه ازدواج بزه مستمر محسوب میگردد که بتوان محل سکونت طرفین را برای رسیدگی صالح دانست یا در هر حال محل وقوع عقد نکاح صالح به رسیدگی میباشد؟

پاسخ اداره کل حقوقی

جناب آقای فرهمند معاون محترم دادستان عمومی و انقلاب اصفهان در امر آموزش با سلام و دعای خیر؛ بازگشت به استعلام شماره 9016/18808/3005مورخ 1400/9/2به شماره ثبت وارده 1096مورخ ،1400/9/3نظریه مشورتی این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود: اولاً ،ثبت واقعه ازدواج یک تکلیف قانونی است و مادام که این تکلیف انجام نگیرد ،بزه عدم ثبت واقعه ازدواج استمرار دارد؛ بنابراین عدم ثبت واقعه ازدواج بزهی است مستمر. ثانیاً ،در جرائم ناشی از ترک فعل ،مناط صلاحیت دادگاه محلی است که مرتکب برابر قانون مکلف به انجام فعل در آن محل است؛ بنابراین ،در جرم عدم ثبت واقعه نکاح نیز حوزه قضایی که زوج مکلف است در آن حوزه نسبت به ثبت این واقعه اقدام کند ،صالح به رسیدگی است؛ چنانکه ماده 49قانون حمایت خانواده مصوب 1391دادگاه را مکلف کرده است علاوه بر حکم به مجازات ،به الزام به ثبت واقعه نیز حکم صادر کند. دکتر احمد محمدی باردئی مدیر کل حقوقی قوه قضاییه
نظریه مشورتی ۷/۱۴۰۰/۱۰۹۶ مورخ ۱۴۰۰/۱۰/۱۲ | مرکز حقوقی راهبرد