استعلام
از آنجایی که محاسبه مهریه وجه نقد به نرخ روز بر اساس تبصره الحاقی به ماده 1082قانون مدنی و ماده 2آیین نامه
اجرایی آن مصوب 13/2/1377هیأت وزیران صورت می گیرد و منصرف از ماده 522قانون آیین دادرسی دادگاههای
عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379است چنانچه محکوم علیه در طول چندین سال مبالفی از مهریه را در
فواصل زمانی مختلف بپردازد یا اموالی از وی توقیف و به دفعات بخشی از محکوم به وصول شود آیا اجرای احکام
باید هر یک از مبالغ پرداختی را بر اساس نرخ مهریه همان سال )سال پرداخت( محاسبه و از مجموع »محکوم به« به
صورت درصدی کسر نماید یا اینکه مبلغ محاسبه شده برای اولین وجه وصول شده تا پایان ثابت باقی می ماند و در
صد باقیمانده از مهریه در مواعد وصولی آتی ،دیگر به نرخ روز پرداخت محاسبه نمی شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
حکم مقرر در ماده واحده قانون استفساریه تبصره ذیل ماده 1082قانون مدنی مصوب 1384که ملاک محاسبه به نرخ روز
مهریه موضوع تبصره یادشده را زمان اجرای حکم قطعی و لازمالاجرا دانسته است ،ناظر بر فرض غالب است که مهریه
متعاقب قطعیت رأی و لازمالاجرا شدن آن پرداخت میشود؛ بنابراین و با عنایت به صریح ماده 2آییننامه اجرایی قانون
الحاق یک تبصره به ماده ) (1082قانون مدنی مصوب 13/2/1377هیأت وزیران که مقرر میدارد مرجع صالح ،مهریه
وجه رایج را با توجه به تغییر شاخص قیمت سال زمان تأدیه نسبت به سال وقوع عقد محاسبه و تعیین مینماید؛ در فرض
سؤال که به تناوب و در طی سنوات و فواصل زمانی مختلف بخشهایی از مهریه زوجه وصول شده است ،اجرای احکام
باید مبالغ پرداختی را بر اساس تغییر شاخص قیمت در سال پرداخت محاسبه و به نسبت از مجموع محکومبه کسر کند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه