استعلام
حدود چهل ماه است که یک دستگاه خودرو از محکومعلیه بابت مهریه توسط محکومله توقیف فیزیکی شده و
در پارکینگ است؛ محکومله حاضر به مزایده و یا فروش آن نیست؛ اما محکومعلیه خواستار مزایده خودرو را
و پرداخت وجه آن بابت قسمتی از مهریه است آیا دادگاه میتواند بدون درخواست و رضایت محکومله خودرو
را به مزایده گذاشته و به فروش برساند؟
پاسخ اداره کل حقوقی
در فرض سؤال که پس از معرفی مال توسط محکومعلیه ،مال مزبور توقیف شده است ،اجرای احکام باید وفق
مقررات مال را با هزینه محکومعلیه توسط کارشناس ارزیابی و از طریق مزایده به فروش برساند و محکومبه
را از محل آن وصول و به محکومله پرداخت کند؛ بنابراین در این فرض اصولاً عدم تعقیب فرایند اجرای حکم
توسط محکومله مانع ادامه عملیات اجرایی نیست؛ مگر آنکه در مواردی چون ماده 131قانون اجرای احکام
مدنی مصوب 1356به علت عدم شرکت محکومله در جلسه مزایده و عدم اعلام یکی از سه اختیار قانونی خود،
مال مزبور مدتی در توقیف بماند که در این صورت به دلیل قصور خود محکومله ،وی مستحق مطالبه خسارت
تأخیر تأدیه در این مدت نیست.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه