استعلام
اگر کارمند دفتر اسناد رسمی طبق دستور سردفتر سند را به صورت غیر واقعی در دفتر اسناد قید کند و بعد از
امضای سردفتر آن سند ثبت شود ،در فرضی که رفتار سردفتر با ماده 534قانون تعزیرات انطباق داشته باشد
کارمند مزبور به چه عنوان قابل تعقیب است؟ اگر سردفتر را مأمور به خدمات عمومی بدانیم آیا کارمند دفتر
اسناد رسمی را می توانیم مأمور خدمات عمومی دانست؟
پاسخ اداره کل حقوقی
با توجه به ماده 100قانون ثبت اسناد و املاک کشور مصوب 1310با اصلاحات و الحاقات بعدی و بند اولاً
این ماده ،عمل )رفتار( سردفتر اسناد رسمی که سند مجعوله یا مزوره را با علم به مجعول و مزوره بودن آن امضا
میکند ،جعل در سند رسمی محسوب و مجازات آن مشمول ماده 533قانون مجازات اسلامی )تعزیرات( مصوب
1375است و کارمند دفتر اسناد رسمی هم که عالماً مقدمات امضا و ثبت سند مجعولی را فراهم کرده است ،به
عنوان معاونت در این جرم قابل مجازات است .ضمناً افراد مذکور )سردفتر و کارمند دفتر اسناد رسمی( با لحاظ
مواد 2 ، 1و 3قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386با اصلاحات بعدی در زمره کارکنان دولت و
مأمورین به خدمات عمومی محسوب نمیشوند.
دکتر احمد محمدی باردئی
مدیر کل حقوقی قوه قضاییه