استعلام
هیأت وزیران به استناد ماده 28قانون مجازات اسلامی مصوب 1392و اصلاحی آن در سال 1399میزان
جزای نقدی جرایم را افزایش داده است و با توجه به ماده 28فوقالذکر» ،کلیه مبالغ مذکور ...هر سه سال
یک بار به پیشنهاد وزیر دادگستری و تصویب هیأت وزیران تعدیل و در مورد احکامی که بعد از آن صادر
میشود لازمالاجرا میگردد« .آیا در خصوص جرایمی که قبل از مصوبه هیأت وزیران واقع گردیده نیز میبایست
جزای نقدی بر اساس قانون زمان وقوع بزه تعیین شود؟
پاسخ اداره کل حقوقی
جناب آقای کریمی زارچی
معاون محترم سرپرست مجتمع قضایی دادگاههای عمومی و انقلاب شهرستان یزد
با سلام و دعای خیر؛
بازگشت به استعلام شماره 9030/133/721مورخ 1400/1/7به شماره ثبت وارده 1مورخ
،1400/1/10نظریه مشورتی کمیسیون سؤالات خاص کیفری این اداره کل به شرح زیر اعلام میشود:
طبق ماده 10قانون مجازات اسلامی که با لحاظ اصول سی و ششم و یکصد و شصت و نهم قانون اساسی
جمهوری اسلامی ایران وضع و تصویب شده است ،حکم به مجازات باید به موجب قانونی باشد که پیش از
تاریخ وقوع جرم وضع شده است و مرتکب هیچ رفتاری ،اعم از فعل یا ترک فعل به موجب قانون مؤخر به
مجازات محکوم نمیشود؛ بنابراین و با عنایت به اصل قانونی بودن جرم و مجازات و قاعده قبح عقاب بلابیان،
عبارت قسمت اخیر ماده 28قانون مجازات اسلامی ناظر به سایر مبالغ مورد نظر در آن ماده و منصرف از
مبالغ جزای نقدی است که قلمرو زمانی اجرای آن تابع قواعد مندرج در قانون اساسی است؛ به عبارت دیگر،
حکم مذکور در قسمت اخیر ماده 28یادشده منصرف از جرایمی است که قبل از مصوبه هیأت وزیران واقع
شده است.
دکتر احمد محمدی باردئی
معاون اداره کل حقوقی قوه قضاییه